Skocz do zawartości
MartaDB

Barbórkowe golonko z kapustą <3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

4 grudnia to święto górników, hutników, artylerzystów i flisaków, patronuje im Święta Barbara. Od jej imienia, co roku, obchodzimy Barbórkę. Na kopalniach trwają uroczystości, cały Śląsk zagłębia węglowego świętuje ten dzień. Lokalnym przysmakiem, tradycyjnym jadłem w ten dzień jest Golonko z kapustą.

 

Składniki:

3 golonka przednie

Łyżka vegety

4 liście laurowe

6 ziela angielskiego

 

Składniki na kapustę:

400g kapusty kiszonej z beczki

100g boczku wędzonego, krojonego w kostkę

Łyżka vegety

mielony kminek (do smaku)

 

Golonka myjemy i nacinamy od góry skórkę (niedużo, niewiele, żeby puściła kleik). Zalewamy dużą ilością wody, wsypujemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 3h.

W tym samym czasie kapustę wymaczamy, odciskamy (żeby nie była kwaśna za mocno) Szatkujemy drobno, zalewamy wodą z vegetą i gotujemy ok, 1,5 h. Analogicznie (w tym samym czasie) boczek pokrojony już w kostkę podsmażamy na patelni. Po ugotowaniu kapusty odsączamy ją z nadmiaru wody, wrzucamy ją do smażonego boczku na te tłuste i podsmażamy na wolnym ogniu, żeby kapusta się przeszkliła. Golonko delikatnie można zapiec w piekarniku, ale najlepiej smakuje z wody jak ściągniemy skórkę i damy ją na chleb a samo mięsko na kapuście. Oczywiście piwo do tego dania jest obowiązkowe.

 

 

Galert (galaretka, tymbaliki)

Jak nam zostanie mięso z golonka, wrzucamy je do miski przezroczystej.

Z wody, w której się gotowało odlewamy i klarujemy 0,5 l. Rozpuszczamy w tym żelatynę, odstawiamy do ostygnięcia.

Do mięska dodajemy wg uznania - marchewkę, groszek z puszki, jakąś kukurydzę czy inne pietruszki. Tak przygotowane zalewamy powoli zalewą i wkładamy do lodówki, do stężenia.

Po stężeniu zajada się to zwykle z octem (ale jak kto woli) ;)

 

 

Przy okazji Dnia Górnika jada się również Żur Śląski na boczku, wędzące i z kiełbasą swojską oraz szałot - sałatkę jarzynową z jajkiem i majonezem - te przepisy później ;)

 

 

Smacznego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Administrator
Napisano

kuMZJLK.png

 

 * Wiadomość wygenerowana automatycznie *

 

TEMAT  ZAMKNIĘTY

 

Jeżeli się z tym postem nie zgadzasz, zgłoś go a administracja HellZone.pl 

rozpatrzy go ponownie.

 

Ekipa HellZone.pl

 


mddesigned.png.f76c98855695a9f207c44cc689c4e519.png

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

O nas

O sieci HellZone.pl Sieć serwerów HellZone.pl została założona 18 Grudzień 2017 roku, naszym głównym celem jest tworzenie razem z wami społeczność graczy Counter-Strike i nie tylko! Dokładamy wszelkich starań tworząc oraz ulepszając nasze serwery, dzięki czemu gra u nas to sama przyjemność! Przekonaj się dołączając do jednego z naszych serwerów gier. Zawsze stawiamy na jakość nie na ilość, więc nie znajdziesz u nas serwerów 40 slotowych. Zebraliśmy ekipę doświadczonych osób do prowadzenia tego całego projektu dla was - graczy. Staramy się iść zawsze o krok do przodu, codziennie myślimy nad dalszym rozwojem sieci. To dzięki tobie nadal istniejemy, a każdy kolejny dzień pokazuje, że warto to dalej robić.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...