Skocz do zawartości
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Polityka prywatności

Postanowienia ogólne
Serwis internetowy https://hellzone.pl (dalej „Serwis”) zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w Polityce Prywatności.
Każdego użytkownika korzystającego z wyżej wymienionej Polityki Prywatności obowiązuje jej aktualna wersja.


Polityka Prywatności jest załącznikiem do Regulaminu ogólnego Serwisu i jest jego częścią.

Regulacje wprowadzanie w niniejszym dokumencie nie wpływają na zasady działania Serwisu.

Jeżeli nie zgadzasz się z Polityką Prywatności Serwisu prosimy o niezwłoczne opuszczenie strony.

 

Administrator danych
Administratorem danych osobowych jest Serwis hellzone.pl, adres mailowy: [email protected] (dalej „Administrator”).

 

Dane osobowe

Dane osobowe oznaczają informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. Przetwarzaniem danych osobowych jest w zasadzie każda czynność na danych osobowych, niezależnie od tego czy jest dokonywana w sposób zautomatyzowany czy nie.

 

Użytkownik przekazuje swoje dane osobowe Administratorowi korzystając z formularzy dostępnych na stronie Serwisu, tj. formularz rejestracji, zapis do newslettera. Zakres zbierania danych użytkowników obejmuje: nazwę użytkownika, adres ip, hasło, adres email. Dane osobowe przekazywane są dobrowolnie, jednak brak podania wyżej wymienionych danych uniemożliwia utworzenie konta na forum, dalej korzystanie z niego.

 

  • Użytkownik ma prawo także dobrowolnie uzupełnić informacje na temat: imienia, płci, adresu zamieszkania, dodatkowych kont. Nie są to jednak dane wymagane do korzystania z Serwisu.
  • Serwis internetowy nie udostępnia ani nie sprzedaje nieuprawionym podmiotom bądź osobom trzecim danych osobowych użytkowników.
  • Wgląd do danych użytkowników w stopniu ograniczonym posiadają grupy użytkowników stacjonujących pod nazwą Właściciel, Administrator, Vice Administrator, Moderatorzy strony, oraz UBTeamu (wyłącznie adresy IP użytkowników w celu weryfikowania sporów). Cele wglądu w wyżej wymienione dane wymienione zostały poniżej (dalej kategoria - Cel przetwarzania danych osobowych).
  • Administrator może przekazać dane użytkownikom odpowiednim podmiotom upoważnionym na mocy przepisów prawa (np. organy wymiaru sprawiedliwości, prokuratura).
  • Administrator może przekazać dane użytkowników podmiotom przetwarzającym dane w imieniu Administratora (np. podmiotom świadczącym usługi hostingowe), tj. firma: LVL UP Michał Frąckiewicz z siedzibą ul. Cyfrowa 6, 71-441 Szczecin, posiadającym numer identyfikacji podatkowej (NIP) 7412110339, numer REGON 321345466.

 

Cel przetwarzania danych osobowych

Dane użytkowników przetwarzane są tylko i wyłącznie do realizacji celów, do których zostały zebrane.

 

Uprawnienia użytkownika

  • Użytkownik ma prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania lub ograniczenia przetwarzania.
  • Użytkownik ma prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, jeżeli przetwarzanie odbywa się w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu Administratora.
  • Użytkownik ma prawo do przenoszenia danych.
  • Użytkownik ma prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli Użytkownik uprzednio taką zgodę wyraził, wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano przed jej cofnięciem.
  • Użytkownik ma prawo do pozostania "zapomnianym". Wtedy wszelkie dane odnośnie użytkownika zostaną zarchiwizowane. Wszelkie wpisy użytkownika zostaną zmodernizowane na dane systemu (dalej „Gościa”) a wrażliwe tematy zostaną usunięte, np. wpisy w dziale Pokaż się. Wszelkie czynności odbywają się zgodnie z artykułem 17 ust. 1 Rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO), oraz podpunktem odnośnie wymaganych treści niezbędnych do prawidłowego działania Serwisu.
  • Użytkownik ma prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez Administratora.

 

Bezpieczeństwo danych osobowych użytkownika
Administrator oświadcza, że przetwarzana dane osobowe użytkowników zgodnie z wytycznymi Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, w szczególności oświadcza, że wdrożył wszelkie niezbędne środki techniczne i organizacyjne celem właściwego zabezpieczenia dnach osobowych Użytkowników.

 

Czym są pliki "cookies"?
Poprzez pliki „cookies” należy rozumieć dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, przechowywane w urządzeniach końcowych użytkowników przeznaczone do korzystania ze stron internetowych. Pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę internetową dostosowaną do jego indywidualnych preferencji. „Cookies” zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

 

Do czego używamy plików "cookies"?
Pliki „cookies” używane są w celu dostosowania zawartości stron internetowych do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych. Używane są również w celu tworzenia anonimowych, zagregowanych statystyk, które pomagają zrozumieć w jaki sposób użytkownik korzysta ze stron internetowych co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości, z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika.

 

Jakich plików "cookies" używamy?
Stosowane są, co do zasady, dwa rodzaje plików „cookies” – „sesyjne” oraz „stałe”. Pierwsze z nich są plikami tymczasowymi, które pozostają na urządzeniu użytkownika, aż do wylogowania ze strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki pozostają na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach plików „cookies” albo do momentu ich ręcznego usunięcia przez użytkownika.

 

Pliki „cookies” wykorzystywane przez partnerów operatora strony internetowej, w tym w szczególności użytkowników strony internetowej, podlegają ich własnej polityce prywatności.

Rodzaje cookies ze względu na niezbędność do realizacji usługi:

Niezbędne - są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witryny lub funkcjonalności z których użytkownik chce skorzystać.

  • Funkcjonalne - Są ważne dla działania serwisu:
  • Służą wzbogaceniu funkcjonalności serwisu, bez nich serwis będzie działał poprawnie, jednak nie będzie dostosowany do preferencji użytkownika,
  • Służą zapewnieniu wysokiego poziomu funkcjonalności serwisu, bez ustawień zapisanych w pliku cookie może obniżyć się poziom funkcjonalności witryny, ale nie powinna uniemożliwić zupełnego korzystania z niej,
  • Służą bardzo ważnym funkcjonalnościom serwisu, ich zablokowanie spowoduje, że wybrane funkcje nie będą działać prawidłowo.
  • Biznesowe - Umożliwiają realizację modelu biznesowego w oparciu o który udostępniona jest witryna, ich zablokowanie nie spowoduje niedostępności całości funkcjonalności serwisu ale może obniżyć poziom świadczenia usługi ze względu na brak możliwości realizacji przez właściciela witryny przychodów subsydiujących działanie serwisu. Do tej kategorii należą np. cookies reklamowe.

 

Ze względu na czas przez jaki cookie będzie umieszczone w urządzeniu końcowym użytkownika:

 

Cookies tymczasowe (session cookies) - cookie umieszczone na czas korzystania z przeglądarki (sesji), zostaje wykasowane po jej zamknięciu.

Cookies stałe (persistent cookie) - nie jest kasowane po zamknięciu przeglądarki i pozostaje w urządzeniu użytkownika na określony czas lub bez okresu ważności w zależności od ustawień właściciela witryny.

 

Ze względu na pochodzenie – administratora serwerów, który zarządza cookies:

Cookie własne (first party cookie) - cookie umieszczone bezpośrednio przez właściciela witryny jaka została odwiedzona.
Cookie zewnętrzne (third-party cookie) - cookie umieszczone przez zewnętrzne podmioty, których komponenty stron zostały wywołane przez właściciela witryny.

 

Uwaga: cookie mogą być wywołane przez administratora za pomocą skryptów, komponentów, które znajdują się na serwerach partnera, umiejscowionych w innej lokalizacji - innym kraju lub nawet zupełnie innym systemie prawnym. W przypadku wywołania przez administratora witryny komponentów serwisu pochodzących spoza systemu administratora mogą obowiązywać inne standardowe zasady polityki cookies niż polityka prywatności / cookies administratora serwisu.

 

 Ze względu na cel jakiemu służą:

  • Konfiguracji serwisu - umożliwiają ustawienia funkcji i usług w serwisie.
  • Bezpieczeństwo i niezawodność serwisu - umożliwiają weryfikację autentyczności oraz optymalizację wydajności serwisu.
  • Uwierzytelnianie - umożliwiają informowanie gdy użytkownik jest zalogowany, dzięki czemu witryna może pokazywać odpowiednie informacje i funkcje.
  • Stan sesji - umożliwiają zapisywanie informacji o tym, jak użytkownicy korzystają z witryny. Mogą one dotyczyć najczęściej odwiedzanych stron lub ewentualnych komunikatów o błędach wyświetlanych na niektórych stronach. Pliki cookie służące do zapisywania tzw. „stanu sesji” pomagają ulepszać usługi i zwiększać komfort przeglądania stron.
  • Procesy - umożliwiają sprawne działanie samej witryny oraz dostępnych na niej funkcji.
  • Reklamy - umożliwiają wyświetlać reklamy, które są bardziej interesujące dla użytkowników, a jednocześnie bardziej wartościowe dla wydawców i reklamodawców, personalizować reklamy, mogą być używane również do wyświetlania reklam poza stronami witryny (domeny).
  • Lokalizacja - umożliwiają dostosowanie wyświetlanych informacji do lokalizacji użytkownika.
  • Analizy i badania, audyt oglądalności - umożliwiają właścicielom witryn lepiej zrozumieć preferencje ich użytkowników i poprzez analizę ulepszać i rozwijać produkty i usługi. Zazwyczaj właściciel witryny lub firma badawcza zbiera anonimowo informacje i przetwarza dane na temat trendów bez identyfikowania danych osobowych poszczególnych użytkowników.

 

Rodzaje plików cookies ze względu na ingerencję w prywatność użytkownika:

Nieszkodliwe - Obejmuje cookies:

  • Niezbędne do poprawnego działania witryny
  • Potrzebne do umożliwienia działania funkcjonalności witryny, jednak ich działanie nie ma nic wspólnego z śledzeniem użytkownika

 

Badające - wykorzystywane do śledzenia użytkowników jednak nie obejmują informacji pozwalających zidentyfikować danych konkretnego użytkownika.

 

Czy pliki "cookies" zawierają dane osobowe?
Dane osobowe gromadzone przy użyciu plików „cookies” mogą być zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych funkcji na rzecz użytkownika. Takie dane są zaszyfrowane w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym.

 

Usuwanie plików "cookies".
Standardowo oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych domyślnie dopuszcza umieszczanie plików „cookies” na urządzeniu końcowym. Ustawienia te mogą zostać zmienione w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików „cookies” w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym przesłaniu na urządzenie użytkownika. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików „cookies” dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

Ograniczenie stosowania plików „cookies”, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.

 

Usługi zewnętrzne

Google Analytics
Google Analytics to usługa analityczna świadczona przez Google Inc. ("Google"). Google wykorzystuje zebrane dane do śledzenia i sprawdzania korzystania z tej strony internetowej w celu przygotowywania raportów dotyczących jej działań i udostępniania ich innym usługom Google.
Usługa IPS AntySpam
IPS Spam Defense przekazuje do usługi adres e-mail i adres IP zarejestrowanego użytkownika, aby określić prawdopodobieństwo, że zarejestrowane konto nie jest źródłem spamu.
reCAPTCHA v2
Ta strona używa CAPTCHA w celu sprawdzenia, że osobą wykonującą określone czynności jest człowiek a nie robot. Dostawca CAPTCHA może ustawić plik cookie sesji i uzyskać informacje o przeglądarce internetowej i urządzeniu uzyskującym dostęp do tej witryny.